Artistes

PRIMERA JORNADA

Amadeu Marín

Amadeu Marín té una sòlida formació clássica adquirida al Conservatori de València. Marín va perfeccionar els seus estudis de jazz a nombrosos tallers i seminaris amb músics de renom com Pat Metheny, Sean Levitt i Louis Stewart. A més, s’ha format en estudis de composició contemporània amb destacats compositors, com Giorgio Ligetti, Cristóbal Halffter, Luis de Pablo o Carmelo Bernaola. Ha format part de col·lectius d’avantguarda musical, como ACTUM, i ha actuat en la majoria de festivals de música contemporània i jazz del nostre país.


José Vicente Gil-Noé


José Vicente Gil Noe és professor superior de música al Conservatori Superior de Música de Castelló, llicenciat en Història de l’art per la Universitat de València, màster i doctor amb Premi extraordinari de doctora gràcies a una tesi sobre l’experimentació musical i sonora. Els temes que ha tractat amb profunditat tant a la tesi com en articles versen sobre conceptes estètics i tècnics de l’obra de Juan García Castillejo, el microtonalista Eduard Panach Ramos, el grup Actum i el Festival Nits d’Aielo i Art, entre altres. Actualment és professor associat a la Universitat Jaume I de Castelló i membre del grup Didáctica de la Imagen y el Patrimonio.


SEGONA JORNADAMarielena Roqué


Artista multidisciplinar catalana veneçolana. Escenògrafa, performer i creadora audiovisual. En 1995 va co-fundar la companyia Carles Santos amb la qual va crear elements escenogràfics i vestuaris diversos. Va ser sòcia, col·laboradora i parella del músic durant més de vint anys actuant a la part visual d’òperes i espectacles, amb actuacions performatives i accions conjuntes.
Bartolomé Ferrando


Performer i poeta visual. Professor titular de performance i art intermèdia a la Facultat de Belles Arts de València. Coordina la revista Texto poético. Com a performer participa a festivals i encontres celebrats a Europa, Canadà, Mèxic, EUA, Equador, Rep. Dominicana, Argentina, Chile, Venezuela, Japó, Corea, Singapur, Vietnam i Israel. Exposa la seua poesia visual i concreta en diverses ciutats d’Espanya, Itàlia i França. Forma part dels grups Flatus Vocis Trío, Taller de Música Mundana, Rojo, SIC i JOP dedicats al desenvolupament de pràctiques creatives situades a mig camí entre la música, la poesia i l’art d’acció.
Pep Llópis

Compositor-intérprete de amplia formación pluridisciplinar. Fundador entre otros del grupo "Cotonpell"; en 1977 (L.P.Holocaust-1978), ha sido miembro de grupos de investigación foneticomusical como el "Proyecto de Escena Vocal" junto con Antoni Tordera y Esperanza Abad o "Erratum Ensemble" con Llorenç Barber y Fátima Miranda, creando posteriormente sus propios grupos de conciertos con distintas formaciones. Como instrumentista utiliza el piano, instrumentos de teclado y percusión, incorporando el tratamiento de la voz, ambientes sonoros naturales, y el uso de la nueva tecnología y la electrónica aplicada. Su música amalgama amplias referencias étnicas, elementos de la pop-music y recursos de música contemporánea, a las que incorpora una peculiar concepción mínimal. Sus obras se vinculan especialmente a los mundos escénico y audiovisual habiendo realizado cerca de 100 bandas sonoras para Danza, Teatro, Video, Cine y Medios Audiovisuales


José Luis Miralles

Artista que parte de la experimentación sonora en las corrientes post-Cage buscando las intersecciones sinestésicas sonido-imagen teniendo siempre el piano de cola y la música de los siglos XX y XXI como eje vertebrador. Sus acciones incluyen visuales en tiempo real, iluminación experimental -luz que sale del interior de un piano- y arte sonoro. Se destaca Sonotrazos, presentado en la Feria Internacional de Arte Contemporáneo Marte (IV Edición), una performance de partituras gráficas, pre-existentes y de nueva creación, utilizando materiales tan diversos como cerámica y vidrio o secuencia de fotografías. Algunos resultados de este proyecto se han cristalizado como videoarte de crítica social (LNOAH) u homenajes a diseñadores valencianos que nos han dejado (Vicente Vidal in Memoriam). Durante la crisis del Covid-19, ha sido uno de los premiados por la convocatoria "Cultura en línea #CMCVaCasa" del Consorcio de Museos de la Comunidad Valenciana, por su proyecto Carlos esdenvingué piano, en el que se reinterpreta el Tocatico tocado de Carles Santos para darle nueva vida como pieza pianística, junto con un corto-metraje documental y una app on-line en la que cualquiera puede hacer su propia interpretación con las onomatopeyas de Santos.

TERCERA JORNADAOscar Vidal


Músic nascut a Aielo de Malferit, va començar els seus estudis musicals en la banda d’aquesta localitat del País Valencià, finalitzant la carrera al Conservatori Superior de Música "Joaquín Rodrigo" de València, on va obtenir per unanimitat la menió honorífica del premi final de carrera de 1996 en l’especialitat de trompeta. Ha sigut director titular de la Unión Musical Benissodense (1995 - 1999), de la Unión Musical d’Aielo (1999 - 2004) i del Círculo Musical Primitiva de Albaida (2005 - 2006). Ha col·laborat amb Walter Thompson (Soundpainting), i amb Llorenç Barber al festival Nits d’ Aielo i Art. En el camp de la docència ha sigut guardonat en dues ocasions amb el premi Baldiri Reixac, i ha publicat materials didàctics per a conjunt instrumental Orff sota el nom de "Música en el Aula" (ed. Omnesbands), a més d’haver gravat dos CDs amb el grup de música experimental "Sonorum Project".


Miquel Ángel Marín


Músic de formació acadèmica: Conservatori Municipal de Barcelona (Juli Panyella) i Hochsule für Musik Karlsruhe, Alemaya (Wolgang Meyer), practica tant la música de repertori clàssic com la improvisació lliure i la creació musical, fa concerts per tota Europa (Alemanya, França, Portugal, Itàlia, Islàndia, Corea, Israel…) Com a solista i músic de cambra s’ha presentat amb orquestres i quartets: Polnische Kammerphilarmonie, Orquestre de Cámara del Conservatorio de Moscú, Sinfónica del Vallés y cuarto Philamònica Checa, entre otros. Des de l’any 2001 mostra en públic creacions musicals pròpies: improvisació, acció musical, poesia, performance, clarinet preparat, vídeo...Lucía Peiró Lloret


Artista interdisciplinar llicenciada en BBAA per la Universitat Politècnica de València. Ha format part de diferents grups d’art d’acció: A.N.C.A., Tres i no res i Sinberifora Associació. Ha co-dirigit el cicle Art d’Acció a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València (2007-2011) i ha gestionat l’encontre Vetlada Dadá al Sporting Club Russafa (2016) dins del projecte Redada. Plantea el seu treball com diversos processos en la búsqueda de l’acción i cerca la relació del só i les coses.

CUARTA JORNADA


Peter Bosch & Simone Simons


Són els espanyols (d’origen holandés) més internacionals que practiquen l’art de les instalacions sonores. Des de l’inici de la seua pràctica sònica, allà pels anys noranta, viuen i treballen a Chelva un lloc de tradicions agrícoles pròxim a València. Peter va estudiar sonologia al conservatori de La Haya, i Simone audiovisuals a l’Acadèmia Gerrit Rietveld d’Amsterdam. "La fuerza bruta del sonido, - diuen- en su limpio manifestarse (música) siempre será parte integral de todas nuestras manifestaciones". I citen a Nikola Tesla com el seu primer inspirador, perquè ja el 1896 va provocar una espècie de terratrèmol en ajustar a la biga central del seu estudi a Nova York, un simple i xicotet motor oscil·lant. A partir d’aquest model naixeran els seus “projectes oscil·latoris”. En 1990-92 creen l’Electric Swaying Orchestra, una complexa instal·lació sonora que aprofita el pas del ordre al caos mitjançant canvis mínims.


Martí Guillém


Creador heterodox valencià co-resident a Alemanya, constructor d’instruments i dispositius sonors electrònics que donen lloc a propostes inusuals i úniques. La seua dinàmica de treball sol reflexionar sobre els hàbits socials i la relació entre la creativitat i l’àmbit quotidià. Crea i organitza el Festival Pin Pan Pun, va formar part de La Orquesta Mundana, ha sigut artista convidat del Festival Nits d’Aielo i Art y del Festival Ensems, entre altres.


Montserrat Palacios


És cantant, investigadora i performer vocal. Va estudiar cant operístic a l'Escola Superior de Música (INBA-Mèxic) i etnomusicología en la Facultat de Música (UNAM-Mèxic), on es va graduar amb una investigació sobre polifonies vocals de tradició oral (Canto cardenche) soprano del Cor Nacional de Mèxic. És membre de The Society for Ethnomusicology (Indiana University). És doctora per la Liberis Artium Universitas (Espanya), És creadora i directora del Centre d'Investigació, formació, creació i experimentació sonora “El cant del va cantar”. Actualment practica l'esteneu voice i realitza performances vocals. És coautora amb Llorenç Barber del llibre La Mosca després de l'orella. De la música experimental a l'Art Sonor a Espanya (SGAE), i autora dels llibres Quan sona una campana, sona un món (EuDeba, Buenos Aires) i Campanes Quisqueyanas (AECID, Sto Domingo). És mare de dos fills.

Jesús Ge


És mestre d’escola i poeta. És una de les principals figures de la poesia escènica espanyola. La seua poesia combina els reptes lingüístics d’OULIPO amb la posada en escena de les avantguardes de principis del segle XX (dadaisme, sorollisme, futurisme), recolzant-se en la fonètica pre-verbal per a desenvolupar una re-semantització que s’acoste a les preocupacions actuals. Alguns dels seus poemes sonors formen part de l’exposició de poesia experimental Constelaciones. Poesía experimental en España (1963-2016) (MUSAC + C3A). Junt amb el poeta Pedro Verdejo, forma el duo Cuerdos Vocales, que practica el fonetisme social amb el seu espectacles “En Boca Cerrada”. Actualment dirigeix el cor poètic Cantataticó que posa en joc el concepte de les músiques parlades amb un fort component de crítica social. www.jesusge.es