ProgramacióPRIMERA JORNADA. Els anys setanta. De Actum a Ensems. Tots som músics.

Dijous 10-XII a les 18h.Xarrada d'Introducció i moderació de la taula per Llorenç Barber

John Cage, i els seus infinits alliberaments, indeterminacions, amuntegues i silencis plens del sencer món manifestant-se a València mitjançant gestos, teatres i escoltes de la mà del Grup Actum (1973) que després d'anys d'exploració posarà en marxa el Festival Ensems (1979). Tindrem com a convidat especial a Amadeu Marín fundador de Actum- La Plana, i al musicòleg José Vicente Gil-Noé, qui és autor d'una tesi doctoral sobre València, Actum i les seues músiques experimentals.SEGONA JORNADA.
Els anys huitanta. Carles Santos, minimalismes, músiques parlades, festival Tramessa d’Art.

Dissabte 12-XII, a les 18h
Xarrada d'Introducció i moderació de la taula per Llorenç Barber

Recalcarem la personalitat de Carles Santos i del grup valencià Flatus Vocis Trio els qui (aquests últims) inauguren el Palau de la Música vestits de fallers.

Comptarem amb la presència de l'artista Marielena Roqué (dissenyadora i escenògrafa durant els anys d'esplendor de Santos), amb el poeta, performer i músic Bartolomé Ferrando, o del pianista José Luis Miralles, recreador de l'esperit sorprenent i escairat de Santos, i de Pep Llópis, creador d'aqueixa Poiemusía que tant ha fascinat al món.TERCERA JORNADA.
Els anys noranta. Les bandes desembossades, art públic, ciutat com a orquestra, i l'Art d'acció: Grup ANCA

Dimarts 15-XII, a les 18h.

Xarrada d'Introducció i moderació de la taula per Llorenç Barber

Els anys 90 viuen la impetuosa incorporació dels ‘Nous comportaments artístics’ al món de les bandes. Una ‘nova monumentalitat sònica’ és posada en marxa per mitjà de la concepció de la Banda com un disciplinat mòbil en l'espai públic, capaç d'aconseguir, per mitjà del seu desplaçament, una plurifocalidad en trànsit. Se segueix, des d'un mediterrani ben càlid i exigent, l'exemple del compositor nord-americà, Charles Ives. L'experiència sonora estarà personificada en les propostes d'intervenció en l'espai públic del valencià Llorenç Barber, actiu en aquestes propostes bandísticas des de 1992 fins a l'aposta pedagògic/bandística titulada El Parnas Emergent (Llíria-2019). Comptarem amb la saviesa d'Oscar Vidal Director de bandes, i practicant del soundpainting, amb Miquel Ángel Marín, clarinetista d'origen valencià nascut a la Cava-Deltebre, és performer, poeta, i especialista en les més abstrusa i alliberadores esteneu tecniques aplicades als instruments tradicionals i amb l'artista interdisciplinària Lucía Peiró qui va participar com a fundadora i activista del col·lectiu ANCA .QUARTA JORNADA.
Els anys Dosmil. De les músiques experimentals, a aqueixa terra nullius que denominem Art Sonor.

Dijous 17-XII, a les 18h.Xarrada d'Introducció i moderació de la taula per Llorenç Barber

La quarta sessió, estarà dedicada al naixement i afirmació del que hem anomenat Art sonor, un conjunt de propostes que més enllà de les complexitats del compondre, se centra en el so/nu, la ubicació de les fonts sòniques en el context – el locus - on aquestes ocorren, en la fusió del so amb altres paràmetres, sentits i disciplines, en les instal·lacions sonores, en l'electrònica, en la importància de l'escolta, i en la decisió de cada visitant oïdor que és qui maneja el temps del que succeeix, a través del seu temps, de cada vegada i cada qui.

Els convidats d'aquesta sessió seran els valencians de Chelva però d'origen holandés, Peter Bosch & Simone Simons. Els qui són pioners mundialment actius a través de les seues instal·lacions i intervencions en ciutats i sobretot paisatges. Al costat d'ells, Martí Guillém, músic valencià que estén la seua activitat plurisensorial de ressons mediterranis així com la mexicana Montserrat Palacios qui des de fa 20 anys viu a València, i que ens parlarà del seu treball en aquestes terres a més de les seues pràctiques de veu estesa i Jesús Ge, compromés poeta sonor valencià que porta a la seua esquena diverses generacions de músiques parlades i altres propostes vocals.CERIMÒNIA DE LLIURAMENT PREMI CAPELLÀ CASTILLEJO XI EDICIÓ


Colofó: Culminaran aquestes JORNADES NITS, la cerimònia de concessió del Premi Capellà Castillejo al proposaré mes desaforat. Una iniciativa que ha acompanyat i distingit les diverses edicions del festival Nits d’Aielo i Art, i que distingeix i enalteix els atreviments fèrtils algú capdavanter i arriscat en el seu proposar artístic.


Concepción i Idea: Llorenç Barber
Organizan: Montserrat Palacios i Llorenç Barber
Patrocina: IVC Institut Valencià de Cultura